laupäev, 29. juuni 2013

Linoleum ja PVC

Suure osa koristamistest võtab põrandate pühkimine-pesemine.
Selleks, et teada saada kuidas oleks kõige õigem koristada seda pinda mis Teil kodus on, tuleb tutvuda natuke pinnakattematerjalidega.
Kõige enam ajavad inimesed segamini linoleumi ja PVC-ehk plastikust põrandakattematrejali.
Välisel vaatlusel võib asjatundmatu silm need kergelt segamini ajada.
Väikene tutvustus siinkohal võiks olla abiks :)


LINOLEUM
Oma olemuselt täiesti looduslik põrandakattematerjal.
Linoleumi tehakse linaseemneõlist, korgist või puupurust
ja lubjakivist. Linoleum on kergesti ära tuntav sellepoolest, et alumisel poolel on dzuutkangas ehk kotiriie, seda plastikust põrandakattematerjalidel ei ole.
Linoleum sobib hästi laste-ja meditsiini asutustesse, oma looduslike koostisosade tõttu ei tekita allergiaid.
Linoleum on nagu elus organism, ta tahab nö. hingata, ta ei kannata tugevaid aineid ja vahatamist.

Pesemine:
Kuna linoleum ei ole sünteetiline materjal siis võib teda vabalt mikrokiudlapiga kuivalt pühkida, kartmata et tekib staatiline elekter, mis mustust ja tolmu veel enam põrandale kogub.

PVC
On läbinisti sünteetiline materjal. PCV-d on kahte sorti: Mitmekihiline ja ühekihiline, vastavalt siis kulumiskindlam ja natuke vähem vastupidav. Lisaks on veel omakorda mitut liiki PVC põrandaid erinevate otstarvetega ruumidesse.

Pesemine:
PVC põrand kannatab ka märga, rohke veega pesu. Muidugi ALATI igal pool tuleb pind kuivatada peale märga pesu. Enamus PVC põrandaid on soovitav vahatada, olenevalt käidavusest 1-2 korda aastas.
Kui linoleum kannatas kuiva pühkimist mikrokiudlapiga siis PVC-d peaks pühkima väheniiskelt, vastasel juhul tekib staatiline elekter ja see ei ole eriti meeldiv :)

Nii palju siis plastikutest :)
Muideks hea nipp kuidas juba maas olevat põrandat määratleda.
Nõelakatse:
Kuumuta tavaline nõel tikuga kuumaks ja proovi kusagil nurgas, peidetud kohas seda põrandakattesse susata. PVC hakkab kärssama ja linoleum hakkab sulama :)
Katse
Ja ma proovisin kodus järgi, Jah! pooliku sidruniga saab mikrouuni suurepäraselt koristada. Tuleb see vaid uuni asetada ja lasta mõned minutid praadida :) Pärast tõesti kergelt harjaga üle ja paberiga kokku :) Ma proovin seda praeahjuga ka ja annan teada kuidas läks :)
Ja kui juhtub, et pluusile satub punane vein, siis kõige käepärasem levin vahend selle vastu on mineraalvesi. See ei võta küll plekki 100% ära aga peale masin pesu on suurem lootus puhtaks saada küll :)

Parimate soovidega
Kai



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar