neljapäev, 30. mai 2013

Asendamatu mikrokiud.






Enne kui ma sain teada miks ja milleks on mikrokiudlapid head, jõudsin ma ilmselt paarsada tükki nahka keerata :)
Mikrokiuga on nii, et kui Sina hoolitsed tema eest hästi, siis tema teenib sind truult vähemalt aastaid.

Mida sina saad mikrokiud lapiga ära teha:
1. Õigesti volditud mikrokiudlapiga saan mina võtta tolmu kogu oma kodust. Ka kõrgematelt pindadelt ja muudest peenematest kohtadest, mida iga päev võibolla ei puhasta.
2. Õigesti volditud mikrokiudlapiga saab väheniiskelt ( voldid soolikaks kokku ja kastad 1/3 vette või aine lahusesse) puhastada kergelt määrdunud pindasid, pühkida akendelt sõrmejälgi ja muud sellist mustust.
3. Mikrokiud lapp töötab ka suurepäraselt puhta veega, kui seda ei nõua mustuse tüüp (wc, pesuruumid) siis ei olegi vaja mingit ainet.
4. Valides sobiva suurusega mikrokiudlapi, paigaldades selle erinevatele mopi alustele või põrandakuivatajale, saab sellega suurepäraselt pesta põrandaid (väheniiske kuivab  hetkega ehk umbes 5 sekundit ja niiske pesuga on põrand veel niiske umbes 30 sekundit.).
5. Selline koristus vahend on tõeliselt õkoloogiline, kuna ta tõesti kestab kaua kui tema eest ilusti hoolt kanda.

Mida teha selleks, et see asendamatu (tõsijutt ma ei annaks enda kollaseid sõpru relva ähvardusel ka mitte ära) abimees ka kestaks.
 1. Mikrokiudu tuleb pesta kindlate reeglite järgi: 

  • Pesta tuleb temperatuuril 60-90 kraadi, ilmselgelt masinaga
  • Soovitavalt pikema pesuprogrammiga
  • Kasutada pesugeeli, mitte pesupulbrit, kuna pesupulber sisaldab zeoliidi, see on nõ pesu pehmendav aine mis läheb otse mikrokiud lapi sügavasse sisemusse ja enam teda kätte ei saa sealt. Võib pesta ka ilma igasuguse aineta, ainult puhta veega.
  • Kui pesta koos puuvillaste riietega siis tuleb kasutada pesukotti, kuna puuvill rikub mikrokiust lapi omadusi.
  • Lahtine mustus ja sodi tuleb enne eemaldada.
Mikrokiust lappe on saadaval igasugu erinavates mõõtudes ja värvides. Kasutades erinevaid värve on lihtne luua süsteemi erinevate ruumide koristamiseks al. punasega koristan wc-d ja kollasega kööki :)
Niiet igavad alati hallid ja haisvad lapid on MINEVIIIK, tere tulemast supper ägedad, erivärvilised ja universaalsed mikrokiudlapid :)
 Ps! 1 grammid mikrokius on 10km imepeenikest niiti mis on 60 korda peenem kui juuksekarv :)

Väike näide mikrokiud lapi voltimisest. Selline voltimine annab võimaluse keerata alati puhas külg ja seda koguni 16 korda. 





kolmapäev, 29. mai 2013

Esimesed õppetunnid :)


Minu käest on korduvalt küsitud, et miks just selline ala ja kas ma tõesti kavatsen elu lõpuni wc-potte küürida.
Noo eii, ma loodan ja tegelikult arvan ka, et elu jooksul võin ma õppida mitu ametit ja samas neis ka hea olla. Kusjuures koristavad ju kõik-noored, mehed, vanad, naised. Seltskond on kirju, aga kirju ongi huvitav. 

Näide tänasest päevas: Nühkisin oma kõige viimaste energiarakkude jõul (Tean ergonoomilisi töö meetodeid, aga ilmselgelt teatav noorus tõi välja uljuse jne :)), ilmselt kunagi 90ndate alguses, plaaditud dussiruumi. Tee mis tahad ei lähe paremaks. Tegemist oli tugeva happega ja kõva mehhaanilise tööga. Ei mingit imet. Perenaine (minu ealine) vaatas ka juba üsna mureliku näoga. 
Meil oli kambas ka mõned elu kauem näinud tädi, kes peale mõningase enese lõbustamise minu kulul, ütlesid, et tegemist on ikkagi otse tsemendi peale pandud plaatidega  ja tegemist ei ole mitte mustusega vuugivahes, vaid kindlasti tsemendiga. Kunagi kui ei olnud saada ilusaid vuugisegusi (vms), nii tehtigi. 
Ja siis ma adusin, et kui ma hommikul olin valmis suurpuhastama kõik ette antavad pinnad Hiinast-ja tagasi, siis lõunaks oli selge, kui palju on veel asju mida ei saagi õppida õpikust, vaid kuulates mida inimesed sinu ümber räägivad. 
Kokkuvõttes sai põrand ikkagi etem kui ennem :)




Koristajamammi...



Koristajamammi...
Kõik teavad neid koristajamammisi, kellel on natuke liiga rasvased juuksed, kes on mõne kiloga plussis ja kes peale esimest töötundi haiseb hullemini kui see rõngas sabaga loom aedikus.
Mammisi on praegu ka.
Järjest enam muutub koristamine teadlikuks. Järjest enam mõeldakse ka sellele mis ei ole silmaga nähtav, kuna ammu on selgeks tehtud, et ka see on ohtlik.
Selleks, et koristada on vaja põhjalike teadmisis, lihtsalt sellest et sa jaksad moppi hoida enam ei piisa.
Koristaja uus nimetus on puhastusteenindaja, mis mõnevõrra õigustab ennast rohkem.
Puhastusteenindaja teadmiste pagas on nii palju suurem.
Mida enam inimesi õpib ja koolitab ennast sellel alal, seda kiiremini tõuseb puhastusteenindaja ameti väärikus. On selgelt näha, kui suur muutus on toimunud ja tegelikult kui palju on veel minna.

Nipike:
Parketi ja laminaadi pesuks:
1Spl tavalist söögiäädikat 1L vette.
Parketti ja laminaati pestakse võimalikult vähese veega st. vesi peaks kuivama 30 sekundiga.

teisipäev, 28. mai 2013

Koristamine, see on ju imelihtne :)


Mis värk mul selle koristamisega on?
Mulle meeldib puhtus ja kord, erinevatel eluperioodidel olen ka koristajana töötanud. Mulle meeldib selle ameti küllaltki vaikne iseloom, omaette tegutsemine ja erinevate vahendite ning tarvikute katsetamine.

Selleni, et hakata ise oma rida ja rada looma selles valdkonnas, jõudsin suvel 2012. Peale eriliselt ebameeldivat kogemust ühes suuremas majutusettevõttes, istudes sõbranna trepil, ütlesin suured sõnad: "Ma teen ISE...".

Sealt see idanema hakkas. 

Esialgu hoidsin oma ideed kaua vaka all (Kõigepealt munen ja siis kaagutan). Panin vaikselt paika oma tegevusplaani, uurisin võimalike koolituste kohta, tutvusin turuga ning hakkasin tasapisi pihta. (Tasa sõuan kaugele jõuan).

Nonniiiiiii :D Esimesel koristus-teemalisel koolitusel jõudsin kiirelt tõdemuseni, et ilmselt tuleks endisele tööandjale raha tehtud töö eest tagastada. Mulle sai selgeks, et ma ei tea koristamisest mitte midagi :)
Mida rohkem ma istusin ja kuulasin oma suurepärast koolitajat (kelle entusiasm ja usk oma tehtavasse töösse, olid lihtsalt imetlusväärsed), seda enam sai mul selgeks kui palju ma veel õppima pean :) Sain aina uuesti ja uuesti selles veenduda!

PS! Sorts ja Törts ei ole mõõtühikud ;)

Kai